sreda, 2. november 2016

Pomarančni kolač z olivnim oljem

Potrebujemo :
2 majhni pomaranči brez pešk
80 ml olivnega olja
260 g moke
1,5 žličke pecilnega praška
0,5 žličke sode bikarbone
1 ščepec soli
4 velika jajca
190 g sladkorja
1,5 žlice sladkorja v prahu za posip
maslo za  pekač

Priprava:
Pomaranči dobro operemo in osušimo s kuhinjsko brisačko. Z obeh sadežev z nožem odrežemo tanko plast lupine pri peclju in jo zavržemo. Sadeža nato narežemo na večje kose, ki jih stresemo v kuhinjski mešalnik in drobno zmeljemo. Prilijemo olivno olje in vse skupaj gladko zmiksamo, da nastane gladka pomarančna kaša.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Okrogel pekač za torte (premera 22 cm) dobro namastimo z maslom. V veliko skledo presejemo moko in jo zmešamo s pecilnim praškom, sodo bikarbono in soljo.
V skledi z električnim mešalnikom penasto umešamo jajca in sladkor. Z ročno metlico v jajčno zmes najprej vmešamo pomarančno kašo, nato pa še mešanico suhih sestavin. Mešamo nežno in počasi in ko dobimo gladko testo brez grudic, prenehamo z mešanjem.
Testo vlijemo v pripravljen pekač, ki ga rahlo potresemo, da se testo enakomerno razporedi in po vrhu lepo pogladi. Kolač pečemo v ogreti pečici 50 do 60 minut. Pečen je, ko se po vrhu lepo zlato rjavo obarva, na zobotrebcu, ki ga zapičimo v kolač, pa ne ostane nobenih sledi, ko ga izvlečemo.

Pečen kolač nekaj minut hladimo v pekaču, potem pa preložimo na rešetko in povsem ohladimo. Pred serviranjem ga potrosimo s sladkorjem v prahu.




Ni komentarjev:

Objavite komentar