ponedeljek, 21. marec 2016

21. marec Svetovni dan poezije...

"Vsak jezik ima svojo poezijo in vsak človek ima svoj ključ do svoje poezije. Ali zavzema preprosto ali umetelno obliko, poezija ujame tisto, kar je v človeški izkušnji najtežje izraziti. Poezija izrazi tisto, kar se ne da povedati, skupno vsej človeški misterioznosti" (Irina Bokova)


Vedoželjni se lahko na ta dan sprehodite do Fakulteta za humanistične študije Koper, kjer gostuje razstava Vitezi in pesniki. Avtorja razstave sta Aleksandra Nestorović (Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož) in Andrej Preložnik (Inštitut za arheologijo in dediščino FHŠ UP). Razstava bo na ogled do 8. aprila 2016. 



K vrlinam vitezov ni sodila le zvestoba do plemiškega gospodarja, temveč tudi služba izbrani dami. Njeno lepoto in dobroto so bili dolžni razglašati z dejanji in besedami. Pomemben del njihove izobrazbe je bilo zato tudi poznavanje poezije, še bolje je seveda bilo, če so znali kakšen verz skovati sami.

Na razstavi, ki gostuje v Kopru na Fakulteti za humanistične študije UP, so z besedo, podobo in z izbranimi deli predstavljeni nekateri pesniki, ki so v 13. in 14. stoletju pesnili na območju današnje Slovenije ali okolice. Ogled je mogoč v času, ko je odprta fakulteta, po predhodni najavi pa je možno tudi vodenje.


Ni komentarjev:

Objavite komentar